Vad skapar attraktivitet?

Att skapa attraktivitet hos en kommun eller region beror på många olika faktorer som måste samspela. Dessutom måste man ha en förståelse för vad kommunen eller region kommer ifrån för att kunna gå framåt. Se intervjun med Ola Granholm, Framväxtbolaget i Dalarna, som berättar om sin syn på vad som skapar attraktivitet.

Vad skapar tillväxt from Conny Olander on Vimeo.

TillvaxtanalysI intervjun så hänvisar Ola till en rapport som Tillväxtanalys skrivit. Rapporten heter ”Varför är vissa platser mer attraktiva för boende än andra? – en forskningsöversikt om de faktorer som skapar boendeattraktivitet”. Läs mer om rapporten och ladda ned här.

Rapporten från Tillväxtanalys är en del i deras uppdrag från regeringen att utveckla kunskapen om attraktivitet. Detta är viktigt, speciellt för att kunna locka och behålla kompetent arbetskraft. Rapporten består av en forskningsöversikt om varför vissa platser är mer attraktiva än andra ur ett boende- och livsperspektiv.

Telemark_loggoVidare hänvisar Ola till ett forskningsinstitut i Norge som heter Telemarksforskning som arbetar bla med ”Attraksjonskraft gjennom stedsinnovasjon”. Telemarksforskning har utvecklat ett projekt som kommer att ge norska kommuner och landsting verktyg för att göra mer exakta val av strategier för ökad attraktivitet. Detta kommer att bidra till både lägre kostnader och högre kvalitet på den offentliga utveckling.

Lyssna på forskaren Knut Vareide som förklarar hur vi kan förstå vilka drivkrafter som påverkar attraktivitet och därmed hur vi kan arbeta att öka vår egna attraktivitet för besökare och boende. Klicka på bilden nedan för att se videon.

Video attraktivitetsmodellen Vareide

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *