Nynäshamn har fått en stadsplan i gåva

Nynäshamn är en kommun som nu erbjuds stöd med ett nytt förslag till stadsplan. Den nya stadsplanen är en gåva från Ax:son Johnsonstiftelsen. Stadsplanen är en vision om hur Nynäshamns stad kan utvecklas till att bli en klassisk skärgårdsstad och småstadsidyll med låg blandad bebyggelse och levande gator, gränder och torg. Detta ska åstadkommas genom en tät och småskalig bebyggelse som förvandlar Nynäshamn till en attraktivare stad. Inspirationen är hämtad från bland annat Trosa, Sigtuna, Gamla stan i Stockholm och staden Tübingen i Tyskland.

Den nya stadsplanen för Nynäshamn har titeln ”Nya Nynäshamn, Staden vid vattnet, Förslag till en ny stadskärna och ett urbant stråk till ösmo”. Förslaget är indelat i fyra etapper: 1. Gästhamnen 2. Kaj och hamnkvarter 3. Stadens entré 4. Länken Nynäshamn-Ösmo. Ladda ned förslaget här

Ax:son Johnsonstiftelsen driver sedan 2002 projektet Urban City Research med syfte att lyfta fram frågan om ”den mänskliga staden”. Som ett led i arbetet med att sprida kunskap om god stadsplanering har stiftelsen nu beslutat att erbjuda två kommuner, Upplands Väsby och Nynäshamn, stöd och inspiration.


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *