designa attraktionskraftKan en ort leva upp och hitta nytt fokus med hjälp av design? Designer kan visa på verktyg som får alla invånare och beslutsfattare på en ort att dra i samma riktning. Designer och designforskare kan inspirera till nytänkande. Och då handlar det inte om turism utan om attraktionskraft på flera olika nivåer i samhället.

 

dcDesign Council anser att god design är avgörande för en framgångsrik grannskapsplaneringen. Denna guide förklarar hur vi kan hjälpa samhällsgrupper och lokala myndigheter att uppnå sina ambitioner för väl utformade platser.

åreÅre kommun har satsat på designelement genom ett gemenamt skyltprogram – ladda ned skyltprogrammet här

resizehandlerProjektet ”Dags att designa Norrbotten” har hjälpt alla kommuner i Norrbotten att hitta sin identitet som ett sätta att öka attraktivitet. Läs om projektet och se intervju med projektledaren.

 

Se Anders Nygårds, kommunchef i Jokkmokks kommun, som berättar om arbetet i Jokkmokk, den traditionella vattenkraftkommunen som sedan 1950-talet minskat sitt invånvarantal men som nu vänt trenden genom att jobba målinriktat med design och regionala attraktivitetsfrågor. Anders visar många intressanta exempel på hur kommunen jobbar med den fysiska miljön och gestaltningen.

Se film nedan om Tree Hotel som utvecklats tack vare en designprocess kopplad till Dags att Designa Norrbotten.